Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Strategija

Strategija pametnega mesta Maribor

Kaj pravzaprav je pametno mesto? Koncept pojma se ob razvojnih usmeritvah v digitalizacijo še razvija, zato lahko v različnih državah najdemo različne definicije tega pojma. V večini primerov pa so pametna mesta opredeljena kot pobude ali pristopi, ki uporabljajo digitalne inovacije, ki omogočajo izboljšanje konkurenčnosti v skupnosti in učinkovitosti urbanih storitev. Povedano enostavneje, mesto danes razpolaga s številnimi podatki, ki se zbirajo na različnih mestih, skupno pa jim je, da lahko, povezani, prispevajo k večji kakovosti in boljši organiziranosti mesta.

Številne nove tehnologije naj bi v Mariboru vzpostavili do leta 2025, številne pametne aplikacije pa se že uporabljajo v infrastrukturnih storitvenih storitvah na področjih varnosti, zdravstva, mobilnosti, energije, vode, odpadkov, gospodarskega razvoja, stanovanj, angažiranja in skupnosti.

Medtem ko digitalne inovacije ostajajo osrednjega pomena za koncept pametnega mesta, je ključno vprašanje, ali vlaganje v pametne tehnologije in digitalne inovacije na koncu prispevajo k izboljšanju blaginje državljanov. Zato se preobrazbe Maribora v pametno mesto lotevamo po smernicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki vidi prehod v pametno mesto v:

  1. potrebi po boljšem dokumentiranju prispevka pametnih mest k izboljšanju življenja ljudi, hkrati pa sektorske ali večsektorske rešitve za nekatere najpogostejše urbane izzive.
  2. pomenu sodelovanja državljanov in partnerstev za sodelovanje za povečanje državljanske udeležbe (sodelovanje državljanov in povratne informacije; modeli soustvarjanja in koprodukcije; storitve in platforme za sodelovanje, osredotočene na državljane).
  3. vrednosti eksperimentiranja z javnim dostopom do odprtih podatkov in sodelovanjem znotraj in med mesti; zasebni-javni-ljudje; nacionalno-regionalno-lokalno lestvico.
  4. potrebi po celostnem, celostnem pristopu k reševanju urbanih izzivov z digitalnimi inovacijami v mestnem upravljanju, načrtovanju in naložbah v infrastrukturo.


Zaradi večplastnosti in nujnega povezovanja različnih področij urbanega bivanja Maribor potrebuje strategijo razvoja v pametno mesto, torej načrt, v katerem bomo opredelili, kako bomo cilj, postati pametno mesto, dosegli. Identificirali smo šest ključnih področij, na katerih bomo opredelili smer in cilj razvoja:


gospodarstvo

mobilnost

okolje

bivanje

ljudje

upravljanje
 

Priprava strategije

Delavnice

Potreb mesta ne bomo zbirali v pisarnah. Odpravili se bomo na teren in nagovorili tudi vse ključne deležnike iz gospodarstva, ki bo aktivno vključeno v pripravo strategije prehoda Maribora v pametno mesto.

Začeli smo izvajati prve sklope tematskih delavnic. Če se nam želite pridružiti, nam pišite na strategija@smartcitymaribor.si in posredovali vam bomo povezavo do spletnega okolja, v katerem bo potekala izbrana delavnica.

Termini: področje okolje: ponedeljek, 1. februarja, ob 10. uri; področje bivanje: ponedeljek, 1. februarja, ob 15. uri; področje ljudje: sreda, 3. februarja, ob 10. uri; področje mobilnost: sreda, 3. februarja, ob 13. uri; področje upravljanje: četrtek, 4. februarja, ob 10. uri; področje gospodarstvo: četrtek, 4. februarja, ob 13. uri.

Dokumenti in povezave

V Mestni občini Maribor imamo pripravljene številne strateške dokumente, ki po vsebini vplivajo tudi na oblikovanje strategije pametnega mesta Maribor in tukaj objavljamo povezave do njih.

Kontakt

Veseli bomo tudi vašega doprinosa. Če se želite vključiti v pripravo strategije, imate kakšno idejo ali želite dobiti podrobneje seznanjeni s projektom priprave strategije, nam pišite na elektronski naslov strategija@smartcitymaribor.si.

 

320
480
768
960
1200