Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Urban Soil 4 Food (Urbana zemljina za hrano)

Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis. Urbana zemljina za hrano se začne z izzivom uporabe mestnih bioloških in mineralnih odpadkov za proizvodnjo kakovostne zemljine, ki jo v nadaljevanju uporabimo za proizvodnjo hrane, v parkih in gradbeništvu.

Projekt je opredeljen s štirimi glavnimi medsebojno povezanimi krogi. Materialni krog analizira materialne tokove odpadkov znotraj mesta, ki so uporabni za proizvodnjo urbanih zemljin. Krog hrane bo spremenil del neuporabljenih občinskih zemljišč v vrtove mestne skupnosti, kjer bo potekala kmetijska dejavnost, ki se zaključi z vzpostavitvijo urbane oznake živil. Odprti inovacijski krog bo vzpostavil kmetijsko-živilski laboratorij za razvoj in testiranje inovativnih pilotskih konceptov, kot so urbano cvetje za urbane čebele, mikro mestno vrtnarjenje, sanacijo zemljin v mestih ob hkratnem podpiranju inovativnih zagonov, ki delujejo na področju krožnega gospodarstva. Krog znanja bo v Sloveniji in Evropski uniji delil znanje, ki izhaja iz projekta, in se bo končal z razvojem certifikatov in patentov, da bi tehnologija mestne zemljine postala mednarodno priznana. Projekt URBAN SOIL 4 FOOD je eden od projektov krožnega gospodarstva, ki jih sofinancira pobuda Urban Innovative Actions (UIA). V njej sodelujejo mesta, ki so upravičenci do sredstev pobude. Vendar zaradi kompleksnosti urbanih izzivov ne morejo delovati sama. Za oblikovanje in izvajanje učinkovitih in inovativnih rešitev morajo mesta vključiti vse ključne zainteresirane deležnike, ki prinesejo potrebno strokovno in specifično znanje. Te deležnike predstavljajo agencije, različne organizacije, zasebni sektor, raziskovalne ustanove, nevladne organizacije … Pogumni projekti potrebujejo vse. URBAN SIOL 4 FOOD združuje 8 partnerjev, ki so z uspešno prijavo v evropsko pobudo UIA pridobili 3 milijone nepovratnih sredstev, ki jih bodo do oktobra 2020 vlagali v razvijanje inovativnih tehnologij in doseganje zastavljenih ciljev.

Kategorija:

Pametno bivanje in urbano načrtovanje

Faza:

V teku

Partnerji projekta

  • Društvo AKTIVIRAJ SE
  • Deltaplan d.o.o.

Uporabne povezave

https://www.wcycle.com

https://www.uia-initiative.eu/en

Pripeti dokumenti

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor
Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200