Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Algoritem za razpoznavo objektov z visoko natančnostjo

Raziskovalci laboratorija za geometrijsko modeliranje na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so razvili algoritem za razpoznavo objektov z natančnostjo nad 97 odstotkov.

Raziskovalci laboratorija za geometrijsko modeliranje na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) so razvili algoritem za razpoznavo objektov z natančnostjo nad 97 odstotkov, ki je – glede na uradne rezultate mednarodne organizacije za daljinsko zaznavanje ISPRS – najboljši na svetu. Z njimi lahko v podatkih iz laserskih merilnikov razpoznajo stavbe, teren in celo drevesa. Namenjeni so natančni obdelavi podatkov iz laserskih merilnikov, ki se uporabljajo v geodeziji in se namestijo na letalo ali helikopter, s katerega nato z natančnostjo nekaj centimetrov zajamejo sliko površja. Zajeti podatki predstavljajo zgolj množico nepovezanih točk, zato jih je za izdelavo uporabnih 3D-modelov površja potrebno smiselno povezati in v njih prepoznati različne elemente – tla, zgradbe, drevesa in podobno. S takšnimi algoritmi je nato mogoče spremljati razvoj velikih geografskih območij. Ugotovimo lahko, kaj so kateri objekti, koliko hiš je bilo zgrajenih, kako se razvija vegetacija, ipd.. Spremljamo lahko tudi spremembe, izvajajo se lahko simulacije poplav ali nadzor zemeljskih plazov. S poznavanjem zakonitosti oblik se odpirajo tudi vrata v poglobljeno razumevanje in spoznavanje do skritih vzorcev in dogodkov na površju Zemlje.

Foto: FERI

Kategorija:

Pametno bivanje in urbano načrtovanje

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor
Domen Mongus
Koroška cesta 46, 2000 Maribor
T: 02 220 7000
e: feri@um.si 

Uporabne povezave

USPEH RAZISKOVALCEV FERI

Kontakt in informacije

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor
Domen Mongus
Koroška cesta 46, 2000 Maribor
T: 02 220 7000
e: feri@um.si 

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200