Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Celostna prometna strategija in Celostna logistična strategija (SUMP in SULP)

Mestna občina Maribor je v okviru projektov TRAMOB in SULPITER, pristopila k celovitemu načrtovanju trajnostne mobilnosti v mestu Maribor.

V letu 2013 je bil izdelan načrt za trajnostno mobilnost v mestu in okolici oz. celostna prometna strategija. Izdelava akcijskega načrta trajnostne mobilnosti je postopek, ki zahteva širok in kompleksen pristop. Upoštevati je potrebno vse politike, ki imajo vpliv na prometni sektor, kot npr. socialna vključenost, vprašanja varnosti, varovanja okolja in zagotavljanja ekonomskega razvoja mesta Maribor. Pri tem je potrebno upoštevati tudi širše geografsko območje - delovne migracije iz sosednjih občin.

Ukrepi, določeni v okviru akcijskega načrta, predstavljajo uravnotežene in celovite rešitve. Zelo pomembno je tudi sodelovanje javnosti, saj je le tako mogoče resnično razumeti prometne probleme in potrebe.

V letu 2019 je bil za Mestno občino Maribor izdelan načrt za celostno načrtovanje logistike v mestu, imenovan SULP (angl. Sustainable Urban Logistics Plan). Cilj dokumenta je sistematično upravljanje  logistike v centru mesta.

Razvoj spodbujanja osebne motorizirane mobilnosti (prevoz z avtomobili) in slabo regulirane logistike v mestnih jedrih, je v zadnjih 50 letih trčil na prostorske, okoljske in finančne meje. Iz tega spoznanja - spremenjenega vrednostnega sistema - se je po Evropi in tudi v Sloveniji pojavila potreba, da se prevrednoti koncepte mobilnosti. Zaradi tega so sodobna mesta, med drugim tudi Mestna občina Maribor, pričela izvajati spremembe v načinu vodenja, upravljanja in skrbnega načrtovanja prometne politike.


Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje in avtorji fotografij v dokumentu CPS in CLS Maribor

Kategorija:

Pametna mobilnost

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Pripeti dokumenti

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

Sorodni projekti

Pametna mobilnost (9)

320
480
768
960
1200