Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Eko City Maribor

V Mestni občini Maribor bodo obiskovalci javnih prireditev na javnih površinah uporabljali povratne kozarce.

Na prireditvah z velikim številom udeležencev nastajajo ogromne količine odpadkov, ki so v največji meri posledica točenja pijač v embalažo za enkratno uporabo ali prodaje pijač v plastenkah. V okviru projekta Eko City Maribor in iniciative Smart City Maribor smo že letu 2014 pričeli z novo strategijo izvajanja javnih prireditev – uporabo povratne embalaže. S sprejemom občinskega odloka je uporaba povratne embalaže predpisana za vse javne prireditve, ki se organizirajo na javnih površinah v Mariboru.

Povratni kozarci so narejeni iz okolju prijaznega materiala polipropilena, primernega za shranjevanje živil, ki je razgradljiv, primeren za večkratno pranje v posebni pralnici in se po končani uporabi ne zavrže kot odpadek, ampak se ga reciklira. Kozarci so izredno vzdržljivi, lahki za prenašanje in delujejo kot izolatorji; ohranijo pijačo hladno ali toplo.

Na javnih prireditvah bodo obiskovalci pri gostincih za kavcijo 1 EUR prejeli v uporabo kozarec velikosti 0,3 l ali 0,5 l, odvisno od pijače, ki jo bodo naročili. Ob ponovnem naročilu pijače bodo kozarec samo zamenjali. V primeru, da želi obiskovalec kozarec obdržati, se mu kavcija ne vrne.


Foto: Nina Gornik

Kategorija:

Pametno okolje in energija

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor, Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave, Slovenska ulica 40, 2000 Maribor

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200