Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Participatorni proračun Mestne občine Maribor

Mestna občina Maribor je podprla pilotni projekt uvajanja participatornega proračuna v MČ Radvanje, ki je prva mestna četrt, ki pilotno uvaja model za soodločanje pri porabi javnih namenskih sredstev v skladu s smernicami Evropske listine o lokalni samoupravi.

Participatorni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločajo občanke in občani.

V procesu participatornega proračuna občanke in občani sami določijo katere so najnujnejše investicije v skupnosti. Na ta način realizirane investicije natančno in konkretno odgovarjajo na potrebe skupnosti.

Participatorni proračun trenutno ni specifično definiran v slovenski zakonodaji in Mestna občina Maribor k temu pristopa skupaj s pobudo civilne družbe po vzoru evropskih mest, kjer prebivalci že odločajo o prioritetnih investicijah znotraj predvidenega proračuna. Gre torej za neposredno določanje prioritetnega vrstnega reda izvajanja projektov v mestnih četrtih. Iz predlaganih projektov občani z glasovanjem oblikujejo prioritetno listo. Projekti, ki prejmejo največ glasov bodo vključeni v občinski proračun.


Foto: Odločaj o mestu

Kategorija:

Pametno gospodarstvo in povezovanje

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor
Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor

Združenje CAAP, so.p.
Tkalski prehod 4, 2000 Maribor

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200