Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Brezplačni brezžični internet v Mariboru

Mestna občina Maribor je s projektom vzpostavitve brezplačnega brezžičnega interneta naredila korak v smeri, ki mesto Maribor priključuje sodobnim oziroma informacijsko naprednim mestom po Evropi in svetu.

Cilj samega projekta je bil ponuditi uporabnikom (dijakom, študentom, turistom in vsem občankam in občanom) brezplačni in brezžični dostop do interneta preko vseh naprav, ki podpirajo brezžični vmesnike po standardu 802.11 b/g (prenosniki, tablice, mobilni telefoni, dlančniki ipd.).

V prvi fazi projekta, leta 2008, je bilo brezžično omrežje vzpostavljeno na desetih točkah v središču mesta, ter na dveh točkah pod Pohorjem. Leta 2009 je sledila druga faza navedenega projekta, v okviru katere se je omrežje pričelo širiti izven ožjega mestnega jedra, med drugim tudi v posamezne krajevne skupnosti.

Hkrati s projektom vzpostavitve brezplačnega brezžičnega interneta so se na izbranih lokacijah namestile tudi tako imenovane web kamere, s pomočjo katerih lahko posamezniki v živo spremljajo vsakodnevno dogajanje v mestu.

Posamezna vstopna točka lahko sprejeme do 50 klientov oziroma uporabnikov, sama povezava z internetom pa je urejena na podlagi sodelovanja z mariborskimi kabelskimi operaterji in javnimi ter zasebnimi podjetji v Mariboru, ki so podprla nekomercialni projekt e-mesto Mestne občine Maribor. Zaradi neposeganja v ponudbo internetnih ponudnikov je dostop do brezžičnega interneta omejen z hitrostjo prenosa podatkov (256 kbit/s) in časom uporabe (maksimalno 2h v 24h).

Ključne prednosti, ki jih prinaša uvedba brezplačnega brezžičnega interneta, so predvsem dostopnost ključnih storitev vse dni v letu, večja povezanost lokalne skupnosti, zagotavljanje elektronskih storitev tudi za socialno šibkejše, večanje prepoznavnosti mesta in spodbujanje razvoja podjetniškega ter turističnega okolja.


Foto: imgkid.com / Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Kategorija:

Pametno bivanje in urbano načrtovanje

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200